Oldalak

2020. január 9., csütörtök

Könyvjelző a szerető figyelmesség imájával (Loyolai Szent Ignác)

A hálaadó szentmisén szentbeszédében Plébános atya Loyolai Szent Ignác szerető figyelmesség imájáról, az examenről is beszélt. Elgondolkodtatott és úgy döntöttem, hogy rendszeresen szeretném végezni ezt az imádságot. Ez a lelkigyakorlat lehet egy új évi fogadalom is!

Szent Ignác Lelkigyakorlatos könyvében ír erről az imamódról, amely arra vezeti rá az elmélkedőt, hogy felismerje Isten jelenlétét az életében, és kapcsolatba kerüljön vele. Feljegyzések szerint ez az ima Szent Ignác legkedvesebb negyedórája volt.

A szerető figyelmesség imájának gyakorlásához készítettem egy olyan könyvjelzőt, amelybe beleírtam az examen gyakorlati lépéseit. Egy könyvjelző kis helyen is elfér, mindig kéznél van, így segítségünkre lehet az imádkozás során.
Könyvjelző a szerető figyelmesség imájával (Loyolai Szent Ignác)
Könyvjelző a szerető figyelmesség imájával (Loyolai Szent Ignác)
Loyolai Szent Ignác - a jezsuita szerzetesrend megalapítója, a Lelkigyakorlatok szerzője - fontosnak tartotta, hogy társai a küldetésben megőrizzék érzékenységüket Isten jelenléte iránt, olyan módon, hogy keressék és megtalálják Őt mindenben, és szabadok maradjanak a vele való együttműködésre a mindennapok forgatagában. Ignác gyakorlati ember volt, és számára a lelkek segítésének szolgálata elválaszthatatlan az Isten jelenléte iránti fogékonyságtól. A visszatekintés nem arra szolgál, hogy elítéljük vagy tökéletessé tegyük magunkat, hanem hogy jobban tudjunk szeretni. Az examen a hit megtapasztalásának azon útja, mely kifejleszti az érzéket az életünkben jelenlévő Isten iránt, aki kapcsolatban van velünk, cselekszik és vezet. (Cikk forrása: itt olvasható)

Egy examen rendes körülmények között 15 percig tart, és jellegzetes időpontja az este. Szent Ignác a reggeli napindításnál és délben, ebéd környékén is ajánl egy-egy vissza- és előretekintést. Érdemes kikísérleteznünk, hogy melyek a számunkra alkalmas időpontok, mennyi időt tudunk szánni a gyakorlatra, és milyen módon végezzük. (Cikk forrása: itt olvasható)


James Martin SJ javaslatai is segíthetnek az examen gyakorlásában:
Jelenlét: Emlékezz arra, hogy amikor imádkozol, különleges módon vagy Isten jelenlétében. Kérd Istent, hogy legyen segítségedre imádságodban.
Hála: Idézz fel két vagy három dolgot, ami ma történt veled, és amiért különösen is hálás vagy. Ízlelgesd ezeket az ajándékokat, aztán adj hálát értük Istennek.
Visszatekintés: Tekints vissza a napodra a kezdetétől a végéig, és figyeld meg, hol tapasztaltad Isten jelenlétét. Észlelj minden tapasztalást a legnagyobbtól a legkisebbig: egy jó baráti beszélgetéstől kezdve a napfény melegéig az arcodon. Mikor szerettél? Mikor szerettek?
Bánat: Talán ma bűnt is követtél el, vagy tettél valamit, amit bánsz. Fejezd ki bánatodat Istennek, és kérd bocsánatát. Ha súlyos bűnről van szó, keresd az imádságban, hogyan nyerhetnél bocsánatot attól az embertől, akit megsebeztél, vagy felkészülhetsz a szentgyónásodra.
Kegyelem: Talán szeretnél visszatérni az imádságod egy hangsúlyos pontjához és elmondani Istennek, milyen érzések voltak benned. Az imádság végén kérd Isten kegyelmét a következő napra.