Oldalak

2020. július 24., péntek

Szent Anna

Július 26-án Szent Annára és Szent Joachimra, a Boldogságos Szűz Mária szüleire emlékezünk.

Ferenc pápa 2021. január végén jelentette be, hogy bevezeti a nagyszülők és idősek világnapját, melyet Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel, július negyedik vasárnapján ünnepel az Egyház.

Az újszövetségi könyvek semmit nem mondanak Szűz Mária szüleiről, nevüket sem említik, csak apokrif könyvekből vannak információink róluk.


Szent Annát ábrázoló papírfigura



Édesanyámat, Nagymamámat Annának hívják, Dédmamámnak és anyai ágon az elsőszülött lányoknak mind Anna volt a keresztnevük. Sőt Bérmakeresztmamámat is így hívták, akinek a hite és az élete példakép a számomra. Az Anna név nagyon közel áll a szívemhez és ez ihlette ezt a Szent Annát ábrázoló papírfigurát.


Szent Annáról és Szent Joachimról:

Anna nevének jelentése: “Kegyelemmel áldott”, Joachim nevének jelentése pedig: Isten megvigasztal.

A legenda szerint Anna és Joachim Júda nemzetségéből és Dávid házából származott. Húsz évig éltek már együtt, de nem volt gyermekük. A vagyonukat három részre osztották: egy részt maguknak tartottak meg, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadikat pedig szétosztották a szegények között. Egyszer megjelent Joachimnak Isten angyala és megígérte neki, hogy imádságaiért és alamizsnáiért Anna gyermeket szül, akit Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megmondta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. Szűz Mária születése után Joachim hamarosan meghalt. A legenda azt is tudni véli, hogy Anna még élt, amikor a Szentcsalád Nagy Heródes halála után visszatért Egyiptomból, és megláthatta unokáját, a kis Jézust. Anna lelkét angyalok vitték Ábrahám kebelére, s mikor az Úr Jézus fölment a mennybe, őt is a mennyországba vitték. (forrás: kattints ide! )


XVI. Benedek pápa imája a nagyszülőkért

Úr Jézus, aki Szent Joachim és Szent Anna lánya, Szűz Mária által születtél e világra, tekints szeretettel a nagyszülőkre! Oltalmazd meg őket!
Add, hogy családjaikban a hit szilárd oszlopai legyenek, őrei a nemes gondolatoknak, őrzői a vallási hagyományoknak!
Tedd őket bölcs és bátor tanítókká, hogy átadják az eljövendő nemzedékeknek emberi és lelki tapasztalatuk gyümölcseit!
Úr Jézus, segítsd a családokat és a társadalmat, hogy megbecsüljék a nagyszülők jelenlétét és szerepét! Soha ne feledkezzenek el róluk és ne zárják ki őket, hanem mindig tiszteletben és szeretetben legyen részük. Ámen.