Oldalak

2020. december 11., péntek

Adventi quilling igekártyák

Rorate szentmisékre készítettem a templomunkba ezeket az adventi quilling igekártyákat.

Nagyon megkedveltem a quilling technikát, mert könnyen elsajátítható és néhány alapmotívum ismeretével már egészen magával ragadó képeket lehet alkotni.

 

Adventi quilling igekártyák

 


Adventi quilling igekártyák


Adventi quilling igekártyák 

Adventi quilling igekártyák  

Adventi quilling igekártyák

Elkészítés:

Csupán különböző színű, keskeny papírcsíkokra, ragasztóra és egy egyszerű eszközre, az úgynevezett quilling tollra van szükségünk a csíkok feltekeréséhez. Majd ezekből a feltekert alapokból különböző alap mintákat hozhatunk létre, amelyek sokféleképpen variálhatóak. Ezen kívül többféle eszköz létezik már, amelyek segítségével tökéletesíthetjük, még változatosabbá tehetjük alkotásainkat. Én az alábbi képen látható eszközöket használtam:


Érdekesség a quilling technikáról, hogy a reneszánsz idején francia és olasz apácák és szerzetesek díszítettek könyvborítókat papírcsík technikával.

Az apácák a könyvek aranyozott széleit használták az alakzatok kialakításához. A drága, középkori papír minden milliméterét szerették volna felhasználni, ezért a könyvkötés során, a formára vágáskor leeső csíkokat összegyűjtötték. Apróbb és nagyobb tárgyakat, kegytárgytartó dobozokat, bútorokat díszítettek a sodort papírformákkal, amelyekhez szálanként, növényi festékkel színezték a papírcsíkokat. Olyan ügyesen használták fel a megsérült könyvek aranyozott szegélyét is, hogy munkájukat alig lehetett megkülönböztetni az ékszerkészítő mesterek arany és ezüst alkotásaitól.

A quilling technika a 19. században Európa-szerte is ismertté vált, majd elterjedt Amerikában is.

Európában a korabeli divatlapok különféle motívumokat jelentettek meg, az ifjú hölgyek lelkesen gyakorolták az apró díszek elkészítését. A quilling technika iránti érdeklődés a 19. század végére jelentősen csökkent, a 20. századra szinte feledésbe merült, majd az 1950-es években, Amerikában kezdett fellendülni.

A 20. század végére elterjedt Indiában is, a 21. század első éveiben elsősorban az angolszász területeken keltek életre újra a papírcsíkok, de mára világszerte találunk lelkes alkotókat.

 

Áldott, szent adventet kívánok sok szeretettel!