Oldalak

2022. november 22., kedd

Tiszta szerelem imaest – ima és ötletek díszítéshez, hitlépéshez

A kerület plébániáival együttműködve idén októberben is megszerveztük a Tiszta szerelem imaestet. Férjemmel mi is benne voltunk a szervező csapatban. Hálás vagyok ezért a szolgálatért és a sok kegyelemért, amit megtapasztaltunk az este folyamán, a szentmiséért, a szentségimádásért, az őszinte és mély tanúságtételekért, a csodálatos zenekarért , a közbenjáró imáért, és különösen a fiatalokért, akik valóban mélyen megérintődtek. 

Az imaestre kiválasztott Ige a „Tenálad van az élet forrása” (Zsoltár 36,10), a hitlépés alaptémája pedig a szamáriai asszony története volt.

A hitlépéshez az alapötletet egy barátnőmmel való beszélgetés ihlette. Arról beszéltünk, hogy mennyire fontos a Forrás mellett, az Úr Jézus közelében maradni, ami a mindennapi életünkben nem mindig könnyű. A barátnőm azt mondta, hogy mostanában kék színű ruhát fog felvenni, hogy a mindennapokban emlékeztesse őt a Forrásra. Ez az ötlet nagyon megtetszettt nekem. :)


Tiszta Szerelem Imaest - oltárdekoráció


Az oltár dekorációjához a jelképes kutat ágyásszegélyből készítettem, a benne lévő vizet pedig világoskék selyem anyagból. A kút mellé tettünk egy fém vödröt is, a vödör fogantyújára egy erős kötelet kötöttünk. Fehér korallvirágokat és mécseseket tettünk a kút köré.

Az egyik kis kosárban voltak a selyemkarkötők, a másikba pedig a fiatalok imaszándékai kerültek. 


Az este folyamán egy találkozásra hívtuk a fiatalokat. Találkozásra az Úr Jézussal, aki egy kútnál vár minket, hogy Élővízzel ajándékozhasson meg, mint egykoron a szamáriai asszonyt is. A történet egy részét elhoztuk Nekik:


Szamariai asszony története (Jn 4)

6Ott volt Jákob kútja. Jézus elfáradt az úton, azért leült a kútnál. A hatodik óra felé járt az idő. 7Egy szamáriai asszony odament vizet meríteni. Jézus megszólította: „Adj innom!” 8Tanítványai ugyanis bementek a városba, hogy élelmet szerezzenek. 9A szamáriai asszony így válaszolt: „Hogyan? Zsidó létedre tőlem, szamáriai asszonytól kérsz inni?” [A zsidók ugyanis nem érintkeztek a szamáriaiakkal.] 10Jézus ezt felelte neki: „Ha ismernéd Isten ajándékát, s azt, aki azt mondja neked: Adj innom, inkább te kértél volna tőle, s ő élő vizet adott volna neked.” 11„Uram – mondta erre az asszony –, hiszen vödröd sincs, a kút pedig mély. Honnan vehetnél hát élő vizet? 12Csak nem vagy nagyobb Jákob atyánknál, aki ezt a kutat adta nekünk, s maga is ebből ivott a fiaival és állataival együtt?” 13Jézus azt mondta neki feleletül: „Aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik. 14De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne.” 15Erre az asszony kérte: „Uram, adj nekem ilyen vizet, hogy ne szomjazzam többé, s ne kelljen idejárnom meríteni.” 16Jézus így válaszolt: „Menj, hívd el a férjedet, és gyere vissza!” 17„Nincs férjem” – felelte az asszony. Jézus erre azt mondta neki: „Jól mondtad, hogy nincs férjed, 18mert volt ugyan öt férjed, de akid most van, az nem férjed. Így igazat mondtál.” 


A történetből kiemeltünk néhány részletet, amin érdemes elgondolkodni:

  • A történet időpontja a „hatodik óra”, ami mai szóhasználattal déltájt jelent. Ez a legnagyobb forróság ideje, ezért arrafelé reggel vagy este hordják a vizet. A szamáriai asszony mégis déltájt ment vízért a kútra. Ezt okkal tehette - el akart kerülni másokat, nem akart találkozni senkivel. Össze volt kuszálódva az élete, ezért talán félt, hogy megszólják őt az emberek, talán szégyellte magát.

  • Valaki mégis ott ült a kútnál, és vizet kért tőle. Ez a valaki ráadásul zsidó férfi volt, az asszony pedig szamáriai és nő. Több oka is volt tehát, hogy ha már egyáltalán találkoztak, ne szólítsa meg őt ez a valaki.

  • Jézus pedig úgy szólította meg, hogy ezután az asszony élete mélyére nyúlt. Sebes ponthoz, ám úgy, hogy mindjárt a gyógyszert is kínálja – vagyis Élővizet, a Szentlélek ajándékát.

  • Az asszony megnyitotta a szívét, világosságra hozta a sötétséget. A teljes történetből kiderül, hogy ez a találkozás más emberek életét is gyökeresen megváltoztatta! 


Jézus ugyanígy vár minket is a kútnál, megszólít bennünket is, nem kritikusként, vagy ítéletet mondó bíróként, hanem gyógyítani akarja a sebeinket. A szamariai asszonynak azt kellett kimondania: „nincs férjem!”. Jézus tőlünk sem vár többet, csak azt, hogy nyissuk meg előtte a szívünket és rendezzük a múltat, néven nevezzük a bűnt; mi az, ami nekem nincsen, talán nincs tiszta lelkiismeretem, talán nincs békességem, talán nincs erőm, talán nincs önuralmam… Jézus nem hagy magunkra, hanem az Élővize által, a Szentlélek által gyümölcsöző életre indít bennünket.


Bátorítottuk a fiatalokat, hogy merjék kérni ma este Tőle: adj innom!


A kútnál találkozhatunk másokkal is, akik hasonló élethelyzetben vannak, szövődhetnek barátságok is, akikkel erősítjük egymást, együtt imádkozhatunk.


Arra hívtuk a résztvevőket, hogy mindenki keresse meg magában: mi az, ami neki nincsen, mi az, amiben erőtlennek érzi magát, mi az, amiben szüksége van az Úr Jézusnak az erejére, irgalmára és megbocsátó szeretetére, és a szentségimádás alatt vigyük mindezt oda a szívünkben, oda a jelképes kúthoz, oda az Úr Jézus elé, nyitott szívvel, hogy be tudjuk fogadni mindazt, amivel Isten Lelke ma este meg akar érinteni, meg akar ajándékozni bennnünket.



Írtunk egy imát a fiatalokért, amit odatettünk az oltárhoz az Úr Jézus elé. 🙏


Ima a fiatalokért:

Urunk, Jézus Krisztus, hálát adunk Neked a fiatalokért, akiket meghívtál ma erre az imaestre.

Vedd gondjaidba a fiatal szíveket, ébressz bennük gyümölcsöző, új életet. Add, hogy nyitott szívvel tudják fogadni mindazt, amivel ma este az Élővized által, a Szentlélek által meg akarod ajándékozni őket. Add, hogy megtapasztalják azt az örömöt és békét, amit Te ajándékozol. Őrizd meg őket a világ kísértéseitől. Kérünk Téged, Szentlélek Úristen, erősítsd meg hitüket, és az elköteleződésüket a lelki tisztaság mellett, ajándékozd meg őket bátorsággal és hűséggel. Amen



Facebook: Kattints ide! 

#katolikusötletdoboz

#kézműves

#catholiccraft

#catholic