Oldalak

2023. április 3., hétfő

Saját készítésű húsvéti gyertya

A húsvéti gyertya hirdet valamit: a legnagyobb titkot, a legnagyobb tettet, amit Isten az emberért végbevitt, a megváltás művét! Azt, hogy a bűnnek és a halálnak az éjszakájában fölvirradt az Isten világossága! A húsvéti gyertya a közöttünk jelen lévő Istent hirdeti. 🔥


Saját készítésű húsvéti gyertya

A húsvéti kézművesünkkor készítettük a gyerekekkel ezeket a kis húsvéti gyertyákat. A hobby boltból beszerzett gyertyfestő tollal díszítettük. Fontos, hogy ha ajándékba szeretnénk készíteni, kalkuláljunk 8 óra száradási dővel, mert a festéknek ennyi időre van szüksége a száradáshoz. Megéri kivárni, mert nagyon szép lesz az eredmény! 😊

🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

A húsvéti gyertyát nagyszombaton, naplemente után egy külön szertartás keretében gyújtják meg, a tűzszentelés során, miközben a pap imádkozza ezeket a szavakat: „Jézus Krisztus Tegnap és Ma, ő a Kezdet és a Vég, ő az Alfa és az Ómega, övé az idő, és övé az örökkévalóság, övé a dicsőség és a hatalom, mindörökkön örökké.” 

A gyertyát meggyújtva hozzák be a templomba, miközben a pap háromszor énekli: „Krisztus világossága!” A hívek válaszolnak rá: „Istennek legyen hála!”

A húsvéti gyertya annak a tűzoszlopnak a megjelenítése, amely annak idején Izrael fiait kivezette egyiptomból. Istennek a pusztai vándorlás idején tűzoszlopban való megjelenésére is utal.

A húsvéti gyertya fénye hirdeti azt, hogy Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene, a szövetség Istene, aki nem feledkezik meg ígéretéről, a megváltó Isten közöttünk van. 

A feltámadt Úr fénye lobog ebben a gyertyában, ezért a húsvéti gyertyát nem csak vasárnapokon, hanem a húsvéti idő minden szentmiséjében meggyújtják; helye ebben az időszakban a misézőoltár mellett van. Pünkösd után a keresztkút mellé helyezik, és a keresztség szentségének kiszolgáltatásakor gyújtják meg.

A húsvéti gyertya, minden alkalommal, amikor azt meggyújtjuk, hirdeti a föltámadott Úr győzelmét. 


Saját készítésű húsvéti gyertya


A húsvéti gyertya fénye gazdagítsa a mi húsvéti ünneplésünket is! 

Krisztus föltámadt! 

Valóban föltámadt! 



Forrás a húsvéti gyertyáról: Kattints ide!