Oldalak

2018. november 10., szombat

Szent Márton-napra készülünk – Ki volt Szent Márton, honnan a liba és a lámpás?

Hétfőn lesz az oviban a Márton-napi lampionos felvonulás. Mi is készülünk az ünnepségre Keresztfiammal. Ma délután ezt a lámpást kreatívkodtuk:

Márton-napi liba lámpás

Márton-napi lámpás
Mielőtt belekezdenék a lámpa elkészítésének leírásába, nézzük meg, ki is Szent Márton, miként is kapcsolódik a lámpás, a liba, a libalakoma és az új bor fogyasztása ehhez az ünnephez.

Szent Márton legendája:
A mai Szombathely környékén született 316-os vagy 317-es évben. Márton egy jómódú római katonatiszt fia volt, aki apja kívánságára a légió katonája lett. A feljegyzések szerint 18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta palástját egy rablók által kifosztott és megvert koldusnak. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenyben. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionáriusnak állt. Tours püspökévé választották. A legenda szerint Márton elbújt egy libaólba, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták őt. Életét csodák és gyógyulások kísérték. Meggyőző, hiteles, jótékony püspök volt, a pogány falvak nagy részét megtérítette. 397-ben november 11-én hunyt el. Halála után hamarosan szentté avatták. 

A lampionos felvonulás eredete: Régen nem volt utcai lámpás, ezért az emberek fáklyával, vagy lámpással a kezükben mentek szentmisére. Ezt elevenítjük fel ma is.

Márton-napi libalakomáról szóló első írásos összefoglaló 1171-es évből származik. Akkoriban ez elsősorban nem a szentéletű püspököt eláruló libákkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá kiegészítésként egy libát, mert a szárnyasok nyáron megszaporodott hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. 
 
Az újbor fogyasztása: Nem véletlen az egybeesés, ugyanis éppen novemberre fejeződik be a must borrá alakulása. Szent Márton emiatt a nagyobb borvidékeken az Újbor védőszentje is. November 11-én kezdték meg az új hordókat a gazdák, ekkor került az asztalra a libasült mellé a Libás-bor vagy sok helyen Márton-bor, aminek még – a feljegyzések szerint - gyógyító hatása is volt.

A lámpáshoz szükséges alapanyagok:
- Sajtos doboz, ami a lámpás alja lesz
- Pausz papír
- Krepp papír alul/felül díszítésnek
- Fehér és narancssárga színű papírok a libának
- Szalag a liba nyakába
- Két db zsenília rúd fogantyúnak (összefonjuk)
- Alufólia a sajtosdoboz aljába
- papírragasztó, olló, ceruza, lyukasztó
- LED elemes teamécses

A lámpásba LED elemes teamécsest tegyünk, mert egy hagyományos mécses tüzet vagy égési sérülést okozhat!

Az elkészítés lépései képekben:

Lámpás készítése lépésről-lépésre