Oldalak

2019. február 9., szombat

Szent Valentin-napi kézműves ötlet gyerekeknek

Szent Valentin, magyarul Szent Bálint napjára ezzel a kézműves ötlettel készülünk a gyerekekkel.
Mielőtt nekikezdtünk a csemetékkel a munkának, utána néztem, hogy ki valójában ennek az ünnepnek a névadója és honnan ered a Valentin-nap.

Szent Valentin-napi kézműves ötlet gyerekeknek




Tulajdonképpen nem egy, hanem két azonos nevű személyről van szó. Mindketten a 3. században lettek vértanúk. Az egyik római pap volt, a másik a Rómához közeli Terni város püspöke.

  • Római Szent Bálint áldozópapot és vértanút a hitéért hurcolták meg. Claudius császár próbálta meg őt pogány hitre téríteni, de nem járt sikerrel. A császár ezért egy főtisztjének adta át Bálintot, hogy végezzék ki. Bálint úgy beszélt a keresztény hitről, hogy a hallgatóság rögtön hatása alá került. A legenda szerint a főtiszt vak lányának visszaadta a látását, majd a kivégzése előtt levelet küldött neki ezzel az aláírással: „A Te Valentinod.” Egy legenda arról is szól, hogy szokása volt, hogy a római ifjú házaspárokat saját kertjéből szedett virágcsokorral örvendeztette meg.
  • Terni Szent Bálint püspök és vértanú sem zárkózott el a pogányok elől. Egy alkalommal egy bizonyos Kratón nevű pogány filozófus elhívta Rómába, hogy bénulásban szenvedő fiát gyógyítsa meg. Miután meggyógyította, Kratón a történtek hatására megtért egész családjával és tanítványaival. Amikor erről értesült a pogány elöljáró, elfogatta Bálintot és halálra ítélte.
    Feljegyzések szerint Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmes párokat. Ez azért volt különleges, mert a törvény abban az időben tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést.
    Egy további történet arról
    tanúskodik hogy ő volt az első, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt összeadott. Kezdetektől fogva ismert a szerelmesek iránti rokonszenve és az értük végzett tettek sora. Talán ezért is lett halála után az ő védőszentjük. Február 14-e Terni Szent Bálint püspök és vértanú liturgikus emléknapja
  • Valentin nap eredte: Terni Szent Bálint a 14. századtól Angliában és Franciaországban is a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. A 19. században üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak a szerelmesek ezen a napon. A II. világháború után Németországban elterjedt, hogy a szerelmesek virággal köszöntik egymást „Valentinkor”. Az utóbbi években pedig hazánkban is hódít Valentin, mint profán ünnep.
Cikk forrása: itt és itt


A kép alapanyagai:
Alapanyagok képekben
 A szívek megrajzolásához süti kiszúró formát használtam, hogy szabályosak legyenek:
A kézműves ötlet forrása: itt