Szív + kereszt + egy kis linzer tészta = Szent Valentin-napi sütemény
Szent Valentin-napi linzer |
A süti alapötletét egy amerikai blogon találtam (forrás), a linzert pedig egy jól bevált családi recept alapján készítettük. A gyerekeknek mindig nagy élmény a linzer sütés, főleg, ha ilyen különleges színeket és formákat alkotunk.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- egy csipet só
- 20 dkg sütőmargarin
- 1 tojássárgája
- rózsaszín ételfesték (én zseléset használtam, egy kb. bors nagyságú ételfesték elegendő hozzá)
Elkészítése:
Először keverd össze habosra turmixgéppel a tojássárgát a porcukorral és a vaníliás cukorral,
majd add hozzá a száraz anyagokat, a
lisztet, a sütőport és a reszelt citrom héját és gyúrd össze alaposan a szobahőmérsékletű margarinnal.
Ha összeállt a tészta,
felezd el két cipóra. Az egyik felébe tegyél pár csepp rózsaszín ételfestéket és gyúrd jól össze, hogy egyenletes legyen a színe. Majd tedd a két cipót külön-külön alufóliába csomagolva a hűtőbe egy órát pihenni. A tésztát előző nap is begyúrhatod, nem
árt neki, ha egy éjszakát pihen, sőt, még omlósabb lesz.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeveréssel). A linzer akkor lesz igazán finom, puha,
ha előmelegített sütőben, rövid ideig sül. A tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, majd szúrd ki a linzerszaggatóval. Szaggasd ki a közepét mini szív vagy kereszt kiszúróval és a másik színű tésztából a már kiszaggatott formát illeszd a süti közepébe. Ha kész, helyezd a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 10 perc után vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.
Jó szórakozást, vidám készülődést és jó étvágyat kívánok a süteményhez! 😊
Szent Valentin-napi süteményt készítünk |