Oldalak

2019. február 11., hétfő

Szent Valentin-napi linzer

Szív + kereszt + egy kis linzer tészta = Szent Valentin-napi sütemény

              Szent Valentin-napi linzer
A süti alapötletét egy amerikai blogon találtam (forrás), a linzert pedig egy jól bevált családi recept alapján készítettük. A gyerekeknek mindig nagy élmény a linzer sütés, főleg, ha ilyen különleges színeket és formákat alkotunk.

Hozzávalók: 
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja 
  • egy csipet só
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 1 tojássárgája
  • rózsaszín ételfesték (én zseléset használtam, egy kb. bors nagyságú ételfesték elegendő hozzá)
Elkészítése: 
Először keverd össze habosra turmixgéppel a tojássárgát a porcukorral és a vaníliás cukorral,
majd add hozzá a száraz anyagokat, a lisztet, a sütőport és a reszelt citrom héját és gyúrd össze alaposan a szobahőmérsékletű margarinnal.

Ha összeállt a tészta, felezd el két cipóra. Az egyik felébe tegyél pár csepp rózsaszín ételfestéket és gyúrd jól össze, hogy egyenletes legyen a színe. Majd tedd a két cipót külön-külön alufóliába csomagolva a hűtőbe egy órát pihenni. A tésztát előző nap is begyúrhatod, nem árt neki, ha egy éjszakát pihen, sőt, még omlósabb lesz.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeveréssel). A linzer  akkor lesz igazán finom, puha, ha előmelegített sütőben, rövid ideig sül.
A tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, majd szúrd ki a linzerszaggatóval. Szaggasd ki a közepét mini szív vagy kereszt kiszúróval és a másik színű tésztából a már kiszaggatott formát illeszd a süti közepébe. Ha kész, helyezd a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 10 perc után vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

Jó szórakozást, vidám készülődést és jó étvágyat kívánok a süteményhez! 😊

Szent Valentin-napi süteményt készítünk