Oldalak

2019. március 15., péntek

Szent József liliomai

Március 19-én ünnepeljük Szent Józsefet, aki Mária tisztaságos jegyese, az Egyetemes Egyház védőszentje. A Mennyei Atya őrá bízta a Földön a legértékesebbeket, az egyszülött Fiát és a Szűzanyát.

Szent Józsefet gyakran ábrázolják kezében fehér liliommal, mely felesége tisztaságát, ártatlanságát szimbolizálja. A hagyományok szerint a királyi fehér liliomot a húsvét virágának is nevezik, az örömet, a reményt és az életet jelképezi.

Papírból és néhány szál zseníliadrótból készítettünk egy liliom csokrot:

Szent József ünnepére fehér liliom papírból és zseníliarúdból
Liliom csokor papírból

Alapanyagok (3 szál liliomhoz):
  • A/4 méretű fehér papír - 1-2 db
  • Zöld zseníliadrót - 3 db
  • Sárga zseníliadrót - 2 db
  • Lila (tetszés szerint bármilyen) zseníliadrót - 1 db 
  • Papírragasztó, olló, ceruza
 
Papír liliom alapanyagai
 
Elkészítés lépései:
  • Rajzold körbe a kézfejed egy fehér papíron, majd a rajzot vágd ki ollóval. 
  • A 2. ábrán látható módon tekerd össze trombita alakúra a kéz formát és ragaszd össze. Az "ujjakat", amelyek a virág szirmai lesznek, egyenként, kifelé tekerd fel a ceruzára.
  • A 4. ábra mutatja, hogy a zöld és a sárga zseníliadrótot miként vágd el, illetve hajtogasd össze.
  • A zöld zseníliadrót aljából vágj le egy  kb. 2,5 cm-es darabot. Miután felhúzod a fehér papírvirágot a szárra, a levágott zöld drótdarabot szorosan tekerd körbe ott, ahol a virág és a szár érintkezik (5. ábra), hogy a virág szirmai fixen legyenek a száron.
  • Ha elkészültél a három virággal, kösd őket csokorba egy tetszőleges színű zseníliadróttal vagy szalaggal.
Liliom elkészítésének lépései


Szorgos kis Segítőm:😊🙏
Készül a fehér liliom Szent József ünnepére :)


Szent Józsefről:
Szent József Dávid királyi családjából származott, mégis alázatosan élt ácsként, amikor Isten felemelte őt a legmagasabb szentségig, kiválasztotta őt Szűz Anyjának hitveséül, és oltalmazó gyámjául-atyjául az egyszülött Fiának, a Megváltó Jézus Krisztusnak.
József igaz ember volt: ártatlanul és tisztán lett Mária férje; óvatos és a csend barátja; és mindenek előtt telve volt hittel és engedelmességgel az isteni hívásra.
Szent József minden gyermek védelmezője, minden igaz keresztény család példaképe és őrzője.

A húsvéti liliom története:
A bibliatudósok szerint e fehér virágot a Getszemáni kertben találták, ahol Krisztus szenvedett a keresztre feszítése előtti éjszakán. Ott, ahová Jézus verejtéke és könnye cseppent utolsó óráiban, varázslatos módon nőtt ki ez a liliom. A virágot kapcsolatba hozzák a Szűzanyával is. A korai vallásos festményeken Gábriel arkangyalt úgy ábrázolták, hogy fehér liliomot nyújt Máriának – szimbolizálva, hogy ő a Megváltó édesanyja. Ma számos templomot díszítenek liliomcsokrok húsvét napján, hogy emlékeztessen minket Jézus Krisztus feltámadására és az örök élet reménységére.


Forrás: