Oldalak

2020. október 16., péntek

A négy evangélium jelképei - kézlenyomatfestékkel

Október 18-án Szent Lukács evangélistát ünnepeljük, aki orvosként Jézus Krisztusban fedezte fel az emberiség gyógyítóját, akit a festők védőszentjeként is tisztelünk, és akinek a jelképe a bika. Evangéliuma Isten irgalmasságát visszhangozza; különös tisztelettel írt Szűz Máriáról, mintegy hiteles képet festve így Jézus Krisztus édesanyjáról.

Gondolkoztam azon, hogy Szent Lukácsról milyen kézműves ötlettel emlékezhetünk meg, így a választásom az alábbira esett: a gyerekek szeretnek kézlenyomatfestékkel alkotni és miközben festenek, játékosan tanulhatnak is a négy evangélistáról és jelképeikről.

A négy evangélium jelképei kézlenyomatfestékkel

A négy evangélium jelképeiről:

A négy evangélium jelképei Ezekiel próféta látomásából származnak (Ez 1).

Máté jelképe lett az ember (vagy angyal), mert az ő evangéliuma családfával és az angyal Józsefnek való megjelenésével kezdődik.

Márk jelképe lett az oroszlán, mert az evangéliuma a pusztában kezdődik, és a puszta egyik fontos állata volt az oroszlán.

Lukács jelképe a bika lett, mert az evangéliuma a jeruzsálemi templomban kezdődik, és a templomi áldozatok egyik legfontosabb állata a bika volt.

János jelképe pedig a sas lett, mert az evangéliumának kezdete (a Logosz-himnusz) annyira magasröptű, ahogyan a sas száll az égen.

(Forrás: Bibliaismeret – Székely János c könyv, Magyar Kurir)

 

Máté evangélista jelképe - kézlenyomatfestékkel

Márk evangélista jelképe - kézlenyomatfestékkel

Lukács evangélista jelképe - kézlenyomatfestékkel

János evangélista jelképe - kézlenyomatfestékkel


FACEBOOK: kattints ide! #katolikusötletdoboz #kézműves