Oldalak

2019. május 9., csütörtök

Anyák napi virágos csésze

Katolikus Egyházunk a virágba borulás hónapját, májust Égi édesanyánknak, Szűzanyának ajánlotta. Anyák napja alkalmából a legdrágább Kincseimnek, Édesanyámnak és a Szűzanyának ezt a kedves kis díszt készítettük nagy szeretettel:


Anyák napi dísz
Anyák napi dísz a Szűzanya tiszteletére

Miért május a Szűzanya hónapja?
Eredete - írásos feljegyzések szerint - a XIII. századra vezethető vissza: X. Alfonz, Kasztília uralkodója májusban megkoronázta és énekelve magasztalta a Szent Szűz ábrázolásait, és ez a szokás a hívek körében is egyre szélesebb körben elterjedt.
Néhány évszázaddal később Néri Szent Fülöp Rómában arra biztatta fiataljait, hogy májusban virágkoszorúkkal díszítsenek minden Madonna-képet.
A XIX. században, a Szeplőtelen Fogantatás dogmája újra előtérbe helyezte a Mária-tiszteletet, és ekkortól vált szokássá, hogy a Mária tisztelő hívek május minden estéjén elimádkozzák templomukban a lorettói litániát.

Hazánkban:
Szent István halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országunkat. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára.
Hazánkban az első Anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta 1925-ben, összekapcsolva a májusi Mária-tisztelet hagyományaival. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. 




Alapanyagok: 
  • Fehér papír a csészéhez (120 grammosat használtunk)
  • Színes papírok a virágokhoz
  • Filctoll
  • Stencil festősablon a csésze mintájához, de szabad kézzel is rajzolható vagy akár ráragasztható bármilyen minta
  • Papírragasztó, olló, ceruza 

Elkészítés lépései képekben:

Anyák napi dísz elkészítésének lépései képekben
 


Zöldellő Virágszál

Május ünnepedre az ég szebben kékül,
A föld virágokkal van hímezve ékül.
S hogy ingatag szívünk kétségbe ne essék,
Szívedből sugárzik az édes reménység.”