Oldalak

2019. május 6., hétfő

Linzer templombúcsúra


Május elsején van templomunk védőszentjének, Munkás Szent Józsefnek az emléknapja.


A búcsúra olyan süteményt szerettem volna vinni, ami viszonylag rövid idő alatt elkészíthető nagyobb mennyiségben is és ugyanakkor finom és látványos. A szentmise utáni agapén a gyerekek nagyon örültek neki, hamar elfogyott mind, az utolsó morzsáig:


Linzer a templombúcsúra


Szent József, Szűz Mária jegyese, a Megváltó nevelőapja, foglalkozása ács volt – egyszerű, kétkezi munkás. Ezért nevezik őt a munkások védőszentjének. Emellett az ácsok, a favágók, az asztalosok, a kézművesek, a keresztény házasságok és családok, az üldözöttek és a jó halál, valamint a katolikus egyház patrónusa.
Nem hagyott nekünk hátra semmilyen bölcsességet. Csendben, hallgatva élte le életét a Megváltó mellett. Ő annak a bizonyítéka, hogy nincs szükség rendkívüli dolgokra ahhoz, hogy az emberek Krisztus jó és hiteles követői legyenek, csak általános, emberi, egyszerű, de igaz és hiteles erények szükségesek. (forrás: itt olvasható)



Hozzávalók a linzerhez: 
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • egy csipet só
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 1 tojás sárgája
  • ételfesték (én zseléset használtam, egy kb. bors nagyságú ételfesték elegendő hozzá)

Elkészítése:

Először keverd össze habosra turmixgéppel a tojássárgát a porcukorral és a vaníliás cukorral,

majd add hozzá a száraz anyagokat, a lisztet, a sütőport és a reszelt citrom héját és gyúrd össze alaposan a szobahőmérsékletű margarinnal.



Ha összeállt a tészta, felezd el két cipóra. Az egyik felébe tegyél pár csepp tetszőleges színű ételfestéket és gyúrd jól össze, hogy egyenletes legyen a színe. Majd tedd a két cipót külön-külön alufóliába csomagolva a hűtőbe egy órát pihenni. A tésztát előző nap is begyúrhatod, nem árt neki, ha egy éjszakát pihen, sőt, még omlósabb lesz.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeveréssel). A linzer akkor lesz igazán finom, puha, ha előmelegített sütőben, rövid ideig sül. A tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, majd szúrd ki a linzerszaggatóval. Szaggasd ki a közepét mini kereszt kiszúróval és a másik színű tésztából a már kiszaggatott formát illeszd a süti közepébe. Ha kész, helyezd a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 10 perc után vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

Elkészítés lépései képekben - linzer a templombúcsúra


 Ima Szent Józsefhez:

Szent József légy házunk ura, 
kis családunk patrónusa. 
Egyetértés, hű szeretet egyesítse szíveinket. 
Az ég felé mutass utat, 
gyámolítsd az ellankadtat. 
Küzdelmünkben légy segélyünk, 
erényekben példaképünk. 
Átadjuk a ház kulcsait, 
oltalmazd és védd lakóit. 
Zárd ki mindazt, ami káros, 
ami üdvünkre hátrányos. 
Engedd be az isten-áldást, 
minden jóban gyarapodást. 
Ajánlj minket Jézusodnak és 
szeplőtelen Szűz Arádnak, 
hogy családunk kisded háza 
Názáretnek legyen mása. 
Amen