Oldalak

2020. március 22., vasárnap

Így készíthetünk házi oltárt

A vírushelyzet fokozódása miatt a nyilvános liturgia jelenleg szünetel a templomokban. Most az a fontos, hogy vigyázzunk egymásra, különösen az idős testvéreinkre.
Az otthonunkban állíthatunk házi oltárt is, ahol imádkozhatunk egyénileg vagy együtt a családtagjainkkal. Az otthoni oltár felállítása nem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre tűnhet.
Házi oltár


Hogyan állíthatsz házi oltárt?
  1. Válasszuk ki a lakásnak azt a részét, ahol nyugalom van, lehet imádkozni, ahol méltó módon tiszteletet is adhatunk Istennek. 
  2. Keressünk egy alkalmas felületet, amelyre fel tudjuk állítani az oltárt - ez lehet egy íróasztal, egy polc teteje, egy falon lógó polc vagy akár egy vitrines szekrény egy része.
  3. Ami nélkülözhetetlen, az a feszület és a szentírás. 
  4. Emellett kihelyezhetünk szentelményeket - szentelt vizet és gyertyát (ha a gyerekek még kicsik, akkor elővigyázatosságból ledes mécsest). 
  5. Kihelyezhetjük családtagjaink védőszentjének vagy kedves szentjeinknek a szentképét, rózsafüzért, imakönyvet és szobrokat is. Használhatjuk a gyermekek által készített legújabb vallási kézműves tárgyakat, vagy az ő rajzaikat is. 
  6. Tehetünk az asztalra filclapot vagy terítőt liturgikus színekben* (zöld, lila, rózsaszín, piros és fehér), amit az aktuális liturgikus időszaknak megfelelően cserélhetünk. 
  7. A kihelyezett tárgyakat időnként kicserélhetjük, hogy illeszkedjenek az aktuális liturgikus időszakhoz. Talán adventben kitehetünk egy szobrot a Szent Családról vagy nagyböjtben töviskoronát, húsvétkor pedig Krisztus feltámadásáról egy képet. Májusban Szűz Mária témájú képeket vagy szobrot, pünkösdkor pedig Szentlelket jelképező galambot állíthatunk ki. 
  8. Gyakorolhatjuk a tiszteletadást térdeplő odatételével, virágok kihelyezésével.



Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl ezt a helyet, mert az gátolhatja az összeszedett és elmélyült imát!




*Liturgikus színek a katolikus egyházban (forrás: katt ide!):
  • Fehér: A karácsonyi és húsvéti időszak, valamint a másként nem szabályozott főünnepek és ünnepek színe. 
  • Lila: A bűnbánat színe, a két bűnbánati időszakban, adventben és nagyböjtben használatos.  
  • Piros: A Szentlélek, valamint a vértanúság színe. Első jelentésében pünkösdkor, illetve bérmáláskor használatos, második jelentésében a Jézus szenvedésére emlékező két napon: virágvasárnapon és nagypénteken, valamint a vértanú szentek ünnepein és emléknapjain. 
  • Zöld : Az évközi idő színe. Hétköznapokon, kiv. főnapokon használják. 
  • Rózsaszín: Az öröm színe, s mint ilyen, két olyan napon használatos, amelynek mondanivalójában az öröm áll. Egyébként mindkettő egy bűnbánati időszak közepére esik: az egyik advent 3. vasárnapja, a másik nagyböjt 4. vasárnapja. 
  • Kék : A Szűzanya színe, amely az ő tiszteletére tartott szentmiséken használható szabadon akkor, ha más szín használata nincs előírva.


FACEBOOK: katt ide!


Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra! 🙏