Oldalak

2020. március 1., vasárnap

Kocka színező a nagyböjt jelképeivel

Elérkezett hamvazószerda, a húsvéti készület kezdete. A mai foglalkozásunkon a gyerekekkel a nagyböjt volt a fő témánk. Ezt a papírkockát hajtogattuk, amely valójában egy színező, a szent negyven nap jelképeit rajzoltam rá. Egy amerikai blogon találtam rá, nagyon megtetszett ez az ötlet, ezért átalakítottam a nagyböjt témájához.
Kocka színező a nagyböjt jelképeivel
A nagyböjt negyven napja bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésünkre, és a kiengesztelődésre, bűnbánatra, hogy méltóképpen készülhessünk fel Jézus Krisztus feltámadásának, a megváltásnak, a húsvétnak a megünneplésére. A böjt vállalásával tudunk kapcsolódni Krisztus szenvedéséhez.
A sablont szabadon letöltheted, de ha felhasználod valahol, kérlek, nevezd meg a forrást, hogy erről a blogról származik. Műszaki rajzlapra nyomtasd, színezd, majd vágd ki, majd a füleknél ragaszd meg papírragasztóval.

Kocka színező sablonja, a nagyböjt jelképeivel.
A kocka hat oldala:
Az első oldalra a szent negyven napot rajzoltam. A nagyböjt liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot jelképezi, ezért ezt a kockát lilára festettük.
Ima, jócselekedet, lemondás - erre az időszakra tegyünk saját elhatározást is, ami közelebb visz minket Jézus Krisztushoz.

A második oldalra a hamvazás került. Hamvazószerda a húsvéti készület kezdete; ezen a napon és nagyböjt első vasárnapján van a hamvazás szertartása, amikor az előző év virágvasárnapján megszentelt és elégetett barka hamujával a pap keresztet rajzol a hívek homlokára. A hamu jelképezi a bűnbánatot a megtérésre és magát az elmúlást: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”.
A harmadik oldalon a virágvasárnapot jelképező pálmaág látható. Virágvasárnap a nagyhét kezdete, ezen a napon arra emlékezünk, amikor szenvedése, kereszthalála előtt Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, valamint így kiáltozott: Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!
A negyedik oldal Jézus keresztútjára emlékeztet. A nagyböjti péntekeken végig járjuk Urunk, Jézus Krisztus keresztútját, a tizennégy kiemelkedő állomáson keresztül végigkísérjük az Ő szenvedését, amikor

  1. Jézust halálra ítélik;
  2. vállára veszi a keresztet;
  3. először esik el a kereszt súlya alatt;
  4. Anyjával találkozik;
  5. Cirenei Simon segíti vinni a keresztet;
  6. egy asszony (Veronika) megtörli kendőjével Jézus arcát;
  7. Jézus másodszor esik el a kereszt súlya alatt;
  8. beszél a síró asszonyokhoz;
  9. harmadszor esik el a kereszt súlya alatt;
  10. megfosztják ruhájától;
  11. keresztre szegezik;
  12. meghal a kereszten;
  13. leveszik a keresztről és Anyja ölébe helyezik;
  14. eltemetik.


    Az ötödik oldalra nagycsütörtök, az utolsó vacsora jelképei kerültek. Nagycsütörtök Jézus irántunk való legnagyobb szeretetének ünnepe: ekkor alapította az Oltáriszentséget. Nekünk adta szent testét és vérét; az áldozást, a szentmisét.
    A hatodik kocka nagypéntekre, Jézus Krisztus kereszthalálára emlékeztet. Jézus önként magára vette bűneinket, hogy a keresztfán megsemmisítse azokat.
    Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot! Ámen


    Urunk, Jézus Krisztus,
    föltámadásod ünnepéig
    a nagyböjti időszakban élünk.
    Arra szólít minket ez az idő,
    hogy megtérjünk és megújuljunk
    keresztény életünkben,
    hogy többet imádkozzunk,
    és odaadóbban gyakoroljuk
    a testvéri szeretet
    nagyszerű tetteit.
    Ezért kérünk Téged:
    Segíts minket,
    hogy minden, amit teszünk,
    Veled kezdődjék el
    és Veled végződjék.
    Erősíts minket jó szándékunkban,
    hogy a nagyböjti gyakorlatok által
    mindennap
    egyre jobbak legyünk. Amen.
    (Theodor Burzer nyomán)


    Áldott nagyböjti készületet kívánok! 🙏