Oldalak

2020. április 17., péntek

Isteni irgalmasság vasárnapja és Szent Fausztina nővér


Szent II. János Pál pápa 2000. április 30-án hirdette meg az isteni irgalmasság vasárnapját és ekkor avatta szentté a lengyel Fausztina nővért.

Az isteni irgalmasság vasárnapja mozgó ünnep, amelynek a napja - Fausztina nővér látomásai alapján – húsvét vasárnapot követő első vasárnaphoz lett igazítva.
Jézus Fausztina nővérre bízta irgalmasságának örömhírét. Fölszólította őt, hogy hirdesse a minden embernek szóló Isteni Irgalmasság kinyilatkoztatását, szüntelenül kérje ezt az irgalmat mindenki számára, és terjessze az Isteni Irgalmasság tiszteletét. Fausztina nővér Jézus kívánsága szerint mindent feljegyzett Naplójában.
Szent Fausztina nővért jelképező papírfigura isteni irgalmasság vasárnapjára

Az Isteni Irgalmasság tiszteletének terjesztése eszközeként az Úr Jézus megkérte Fausztinát, hogy fessen egy képet annak alapján, amit lát, ezzel az aláírással: Jézusom, bízom Benned. A képen a Szent Szívből áradó két (fehér és piros) sugár az igazságosság és irgalmasság, a bűnbánat és a bűnbocsánat, az áldozat és az engesztelés, a felebaráti szeretet és az isteni szeretet szimbóluma.
Emellett az Úr Jézus megjelölte az isteni irgalmasság vasárnapjaként a húsvét második vasárnapját, melyhez a nagypénteken kezdett irgalmasság kilencede vezet, valamint kérte, hogy építsenek templomot az Isteni Irgalmasságnak és imádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzérét.

2002 óta teljes búcsút nyerhetnek azok, akik megfelelnek a szükséges feltételeknek. Ahhoz, hogy ezeket a kegyelmeket elnyerjük, fontos, hogy tartsuk meg ezt az ünnepnapot a Húsvét utáni vasárnapon; bánjuk meg őszintén az összes bűnünket; menjünk el gyónni; helyezzük teljes bizalmunkat Jézusba; járuljunk szentáldozáshoz az ünnep napján; tiszteljük az Isteni Irgalmasság képét; legyünk irgalmas másokhoz a tetteinkben, szavainkban és imáinkban.


Krisztus Irgalmasságának megértése rendkívül fontos a vele való kapcsolatunkban. Legyünk irgalmasok a környezetünkben élő emberekkel, gyakoroljuk mindennapjainkban az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Bocsájtsunk meg azoknak, akiknek nehezen tudunk, ne tápláljunk haragot mások iránt.  A szeretetből és az irgalmasságból fakadó cselekedeteink közelebb vihetik a környezetünkben élő testvéreinket Krisztushoz, így az irgalom az evangelizáció egyik formája lehet.



Az isteni irgalmasság rózsafüzére

BEVEZETÉS:
Miatyánk, Üdvözlégy, Hiszekegy. (A rózsafüzér első három kisszemére)

(Ezután öt tized következik: mindegyik egy nagy és tíz kis szemből áll.)

NAGY SZEMEKRE:
Örök Atya!
Felajánlom Neked szeretett Fiadnak, a mi Urunk Jézus Krisztusnak testét és vérét lelkét és istenségét, engesztelésül bűneinkért és az egész világ bűneiért.

KIS SZEMEKRE:
Jézus fájdalmas szenvedéséért, irgalmazz nekünk és az egész világnak!

BEFEJEZÉSRE
(az öt tized után – háromszor):
Szent Isten, Szent erős Isten, Szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk és az egész világnak!

Ó, Vér és Víz, mely Jézus Szívéből törtél elő, mint irgalmunk forrása, BÍZOM BENNED!


Jézusom, bízom Benned!
A szentképet a krakkói Isteni Irgalmasság Bazilikából hoztam.
🙏