Oldalak

2020. május 19., kedd

Szentlélek ajándékai – fessünk kavicsot!

A húsvéti idő Jézus Krisztus feltámadását követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a Szentlélek eljövetelét, a Szentlélek ajándékainak kiáradását, az Egyház megszületését ünnepeljük, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét is.

Ismeritek a Szentlélek ajándékait? Fessük rá őket kavicsokra és készítsünk nekik egy kis zsákot. :)

Kavicsfestés - a Szentlélek ajándékai

A Szentlélek ajándékai: bölcsesség, értelem, jótanács, erősség, tudomány, jámborság, istenfélelem

Így készítsd el a kis zsákot, amiben majd a kavicsokat tarthatod:

Szükséged lesz egy darab anyagra, ez lehet egy régi ruha, amit már nem használsz vagy akár filc anyag is. Az anyagból vágj ki kb. egy 32 cm-es kört. Ahhoz hogy szabályos kört kapjál, használj egy kör alakú sablont, én pld. egy tortaalátét papírt használtam. Rajzold körbe a sablont, majd vágd ki az így kapott kört. Ezután a képen látható módon ollóval vágj kis lyukakat az anyagra. Ezekbe fűzd bele a zsinórt, amivel össze tudod majd húzni a zsákocska száját.

Majd a kötél két végét fogd össze és húzzál rá egy gyöngyöt. Ezzel tudod majd bezárni a zsák száját. Ha nincs kéznél gyöngy, akkor masnit is köthetsz a zsinórra.




Kis zsák, amibe a festett kavicsok kerülnek


Jöhet a legjobb rész, a kavicsfestés:

Gyűjts össze hét darab lapos kavicsot. Mosd át őket vízzel, hogy megszabadítsd őket a rájuk tapadt portól, sártól. Törölgesd át őket vagy csak hagyd magukra, míg megszáradnak. Készíts elő egy újságpapírt, hogy maszatmentesen tudj festeni. Készítsd elő az akrilfestéket, temperát is. Ceruzával rajzold fel a kavicsra a kontúrvonalat és indulhat a festés. Miután megszáradt a kavicson a festék, alkoholos filcekkel vagy akril filctollakkal fel tudod írni rájuk a feliratot, a Szentlélek ajándékait.


Kavicsfestés - 1. lépés

Kavicsfestés - 2. lépés

Kavicsfestés - 3. lépés

Kavicsfestés - 4. lépés


 

„A Szentlélek hét ajándéka segít minket, hogy legyőzzük a gyengeséget, mely emberi természetünkből ered, majd isteni fényt gyújt bennünk, hogy úgy ítélkezzünk, akarjunk, cselekedjünk, szeressünk, amint az Isten szívének megfelel.” 

„Ezt a hét ajándékot kapjuk meg a keresztségben is. Olyanok, mint a Szentlélek hét arcvonása, mint egy drágakő hét csillogó oldala. Olyan mértékben nőnek, amennyire a Lélek szerint élünk, amennyire hagyjuk, hogy a Szentlélek munkája teljesen átformáljon és átalakítson minket.”

(Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 112. és 115. oldal)

 

Mi a bölcsesség ajándéka? „Megtanítja nekünk, hogy az igazi emberi boldogság nem anyagi gazdagságon, sem földi elismerésen vagy hatalmon, de még csak nem is kellemes életen alapszik, hanem egyedül Istenen, aki minden jó és minden szeretet forrása.” 

„A bölcsesség mélyebbre enged lépni Isten szeretetének titkába. Megérteti velünk, mennyire szeret minket Isten. Ez az ajándék megmutatja a lelkünknek, miért enged meg Isten olykor olyan dolgokat, amik fájdalmasak, és amelyeket elgondolásaink szerint nem tudunk összeegyeztetni Isten emberek iránti szeretetével. Gyakran szeretnénk ekkor azt mondani: „De Uram, ha szeretsz minket, miért történnek ezek és efféle fájdalmas események?”

„Csak egyvalami segíthet, amivel egy keveset megérthetünk ebből a titokból: a bölcsesség ajándéka. Nem hagyja, hogy kételkedjünk Isten szeretetében.”

(Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 112-113. oldal)

 

Mi az értelem ajándéka?  „Az értelem ajándéka – amit a megértés ajándékának is hívnak -  a hit igazságait belülről ismerteti meg velünk. Az értelem ajándéka megmutatja életünk és hivatásunk rejtett értelmét. Megismerteti velünk, hogyan működik Isten másokban. Az értelem ajándéka olyan, mint egy belső fény, ami egyre jobban és jobban betölt minket.” (Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 113. oldal)

 

Mi a jótanács ajándéka? „Az ember egész élete együtt jár döntésekkel. Senki sem dönthet más helyett, még Isten sem. A jótanács ajándéka segít az evangélium szerint dönteni. A jótanács ajándékában a Szentlélek munkálkodik, hogy belül a meghallgatás állapotában maradjunk. Ha valaki saját nehézségeiről, vagy belső szenvedéseiről beszél, olyan módon tudjuk meghallgatni, ami Istentől ered. Ez egy olyan magatartás, amelytől a másik úgy érzi, teljesen elfogadják. Egészen odafordulunk hozzá, odafigyelünk. Ha a belső hallgatásnak ebben az állapotában vagyunk, akkor a jótanács Lelke fúj bennünk.”

„A Szentlélek másokban is életre keltheti fényét szavainkon és tanácsainkon keresztül.”

(Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 113-114. oldal)

 

Mi a lelki erősség ajándéka? „”Én tudom, mit kell tennem. Már elszántam magam. De tényleg megtegyem?” Erre a szükségre az erősség ajándéka a válasz. Jézus az Olajfák hegyén tapasztalta ezt meg. Félelmében és szorongásában megjelenik neki egy vigasztaló angyal (vö. Lk 22,43). Jézus helyzetén nem változtat, de erővel tölti el, hogy kitartson. Az erő ajándéka olyan, mint ez az angyal. Belső lendületet ad, hogy kitartsunk az eseményekben és közben egységben maradjunk mennyei Atyánkkal.”

„Hozzájárul ahhoz, hogy mindannyian megszilárduljunk a hitben.” (Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 114. oldal)

 

Mi a jámborság ajándéka? „A jámborság ajándéka az Istenbe vetett gyermeki bizalom ajándéka. A gyermeki bizalom ajándékából tudjuk, hogy egy hatalmas égi Atya jelen van számunkra. Ha magunkért vagy másokért imádkozunk, bizonyosak lehetünk benne, hogy segít. Ebből az alapvető bizalomból ered a vágyakozás a vele való közösségre. A gyermeki bizalom ajándéka pedig az imaélet lelke.” (Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 115. oldal)

 

Mi az istenfélelem ajándéka? „Olyan magatartást eszközöl ki bennünk, amely Isten szentségének mélyebb tiszteletéből fakad. Egyre mélyebben és mélyebben ismerteti meg velünk Isten szentségét és szuverenitását.”

„Az istenfélelem ajándéka szent szeretetet ébreszt, visszatart attól, hogy a szeretett lénynek fájdalmat okozzunk. Minél inkább megérinti életünket Isten szentsége, annál elszántabbak és következetesebbek leszünk.” (Forrás: Élni a Lélekből – Leo Tanner – Urban Camenzind, 115. oldal)



A blog megtalálható a FACEBOOK-on is: Kattints ide!



Áldott pünkösdöt kívánok sok szeretettel!