Oldalak

2020. május 17., vasárnap

Urunk mennybemenetele

Urunk mennybemenetelének napját a húsvét utáni 40. napon ünnepeljük. Ez a nap csütörtökre esik. Áldozócsütörtökliturgikus ünnepét a következő vasárnapon tartják (húsvét 7. vasárnapja).

Húsvét 7. vasárnapjával, illetve a rá következő héttel fejeződik be a húsvéti ünnepkör, amely pünkösdig tart. Ebben az időszakban Jézus Krisztus kereszthalálára, feltámadására és végül dicsőséges mennybemenetelére emlékezünk. Jézus húsvétkor már testében is megdicsőülve átment az Atyához, de negyven napon át megjelent az apostoloknak, hogy megerősítse őket hitükben.

Ezzel a kézművessel több külföldi weboldalon is találkoztam, nagyon megtetszett, ötletesnek találom, ahogy szemlélteti Jézus Krisztus mennybemenetelét, ezért rajzoltam én is egy hasonlót. Fogadjátok szeretettel, íme:

Urunk mennybemenetele


Lukács az Apostolok Cselekedetei első fejezetében ír Jézus Krisztus mennybemeneteléről. János evangéliumának 14. fejezetében (14,15:16) olvashatjuk, hogy az Úr Jézus megígéri a Szentlelket, Máté pedig azzal a mondattal fejezi be evangéliumát, hogy Jézus Krisztus megígéri nekünk, hogy „S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.” (Máté 28, 20).

Lukács az Apostolok Cselekedetei első fejezetében ír Jézus Krisztus mennybemeneteléről:

Az Apostolok Cselekedetei

Előszó.

Első könyvemben, kedves Teofil, elbeszéltem, mi mindent tett és tanított Jézus egészen addig a napig, amelyen azután, hogy útbaigazítást adott a Szentlélek által kiválasztott apostoloknak, fölvétetett a mennybe. Szenvedése után sokféleképpen bebizonyította, hogy él: negyven napon át ismételten megjelent nekik, és beszélt az Isten országáról.

Jézus mennybemenetele.

Egyszer, amikor együtt evett velük, megparancsolta nekik, hogy ne hagyják el Jeruzsálemet, hanem várjanak az Atya ígéretére, „amelyről – úgymond – tőlem hallottatok: Mert János csak vízzel keresztelt, de ti néhány nap múlva a Szentlélekkel fogtok megkeresztelkedni.” Az egybegyűltek erre megkérdezték: „Uram, mostanában állítod helyre Izrael országát?” Nem tartozik rátok – felelte –, hogy ismerjétek az időpontokat és a körülményeket. Ezeket az Atya szabta meg saját hatalmában. De megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben s egész Júdeában és Szamáriában, sőt egészen a föld végső határáig.” Azután, hogy ezeket mondta, a szemük láttára fölemelkedett, és felhő takarta el szemük elől. Amint merőn nézték, hogyan emelkedik az égbe, egyszerre két férfi termett mellettük fehér ruhába öltözve. Ezt mondták nekik: „Galileai férfiak! Mit álltok itt égre emelt tekintettel? Ez a Jézus, aki tőletek az égbe vétetett, úgy jön el ismét, amint szemetek láttára a mennybe ment.” tekintettel? Ez a Jézus, aki tőletek az égbe vétetett, úgy jön el ismét, amint szemetek láttára a mennybe ment.”

Jézus megígéri a Szentlelket:

Ha szerettek, tartsátok meg parancsaimat, 16én meg majd kérem az Atyát, és más vigasztalót ad nektek: az Igazság Lelkét, aki örökké veletek marad. (Jn 14,15-16)

Máté pedig következő mondattal fejezi be evangéliumát:

S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig. (Mt 28,20)



A sablon szabadon letölthető, de ha felhasználod valahol, jelezd, hogy erről a blogról származik, mert saját kezűleg készítettem.

Sablon - Urunk mennybemenetele kézműves ötlethez



Alapanyagok:

  • 1 db papír- vagy műanyag pohár
  • Kb. 65 cm hosszú zsinór vagy szalag
  • Színes ceruza, zsírkréta vagy filctoll
  • Világoskék színű papír
  • Olló, Cellux és papírragasztó
  • Egy kis vatta

Elkészítés lépései képekben:



Elkészítés lépsei:

  1. Készítsd elő az alapanyagokat, majd nyomtasd ki a sablont.
  2. Ragaszd fel a pohárra a méretre vágott világoskék papírt. Ha nincs kék papírod, akkor fesd be a poharat kék színűre.
  3. Vattából formálj kis felhőket, majd ragaszd fel őket a pohárra.
  4. Óvatosan lyukaszd ki a pohár alját egy kisebb ollóval vagy egy nagyobb tűvel. Kicsi lyukat csinálj, hogy a zsinór épphogy férjen át rajta.
  5. Színezd ki a kinyomtatott sablont.
  6. A rajzokat vágd ki ollóval, majd a napot papírragasztóval ragaszd a felhő mögé.
  7. Egy kb. 65 cm-es zsinórra vagy szalagra ragaszd fel a rajzokat cellux-szal ebben a sorrendben: a tetejére a felhőt; majd fűzd fel a zsinórra a mennyet szimbolizáló poharat; kb. a zsinór közepére ragaszd fel a Jézust ábrázoló rajzot, végül a zsinór aljára a Szentlelket ábrázolót.
  8. Máris elkészültél :) Ha a zsinórt felfelé húzod, a Jézust ábrázoló figura megy felfelé a menny felé, a nyíl pedig mutatja, hogy hamarosan elérkezik a Szentlélek eljövetelének napja.




Föltámadás után 

(Juhász Gyula)
 

Negyven napig még a földön maradt 
És nézte az elmúló tájakat. 
 

És mondta: Ez Jordán, ez Golgota. 
Itt verejték volt és emitt csoda. 
 

És nézte, hogy a játszó gyermekek 
Homokba írnak nagy kereszteket. 
 

És nézte, hogy a sírján csöndesen 
Megnő a fű és borostyán terem. 
 

Aztán megállt a Tábor tetején. 
Oly könnyű volt a szíve, mint a fény. 
 

Mint pelyhet, érezte az életet 
És derűsen és némán mennybe ment.