Oldalak

2022. augusztus 17., szerda

Zsoltáros kagyló

Amikor vendégségbe megyünk, szeretek magammal vinni saját kezűleg készített kis apróságot is. Szalonnasütésre vagyunk hivatalosak, ezúttal zsoltáros kagylókat készítettem ajándékba.

Azt tapasztaltam, hogy mindig örömmel fogadják, ha viszek magammal igekártyákat egy baráti összejövetelre vagy kirándulásra. Amikor pedig olyan ajándékkal lephetek meg valakit, ami közelebb viheti őt az Úristenhez, az nekem külön öröm. 😊


Zsoltáros kagyló

Ezeket a szép kagylókat nem én gyűjtöttem, hanem egy hobby boltból szereztem be őket. Bár idén a Balatonban meglehetősen sok-sok kis kagylót találtunk. 

A kagylókra az alábbi zsoltárokat választottam ki:

1, 4, 8, 19, 23, 27, 32, 65, 67, 84, 86, 100, 103, 104, 118, 131, 139, 146, 143

A zsoltárok számát alkoholos filccel írtam fel a kis kagylóhéjak belsejébe.


Szeretem a zsoltárokat, a legkedvesebb számomra a 139-es, de nagyon közel áll a szívemhez a 103-as 131-es, az 1-es, a 32-es és a 23-as is. Vajon, Nektek melyik áll a legközelebb a szívetekhez? 😊



Mi a jelentőségük a zsoltároknak a mi imádságunkban?

Az Egyház imádságainak kincstárában a Miatyánk után a zsoltárok következnek. A zsoltárokban el nem múló módon csendül fel Isten dicsérete.” 

Az Ószövetségben 150 zsoltár van. A Zsoltárok könyve részben több ezer éves daloknak és imádságoknak a gyűjteménye, amelyeket az Egyház közösségében még ma is imádkoznak a zsolozsmában, az imaórák imádságaiban. A zsoltárok a világirodalom legszebb szövegei közé tartoznak, és spirituális erejük még a mai modern emberre is mély hatással van.” (Forrás: Youcat, 473)

Zsoltárok meghatározása: "A zsoltárok az Ószövetségben az imádság legkiválóbb művei. Két elválaszthatatlan összetevőjük van: személyes és közösségi. A történelem minden dimenziójára kiterjednek, megemlékeznek Isten már beteljesedett ígéreteiről, és remélik a Messiás eljövetelét." (KEK 2596)

Zsoltárok fajtái: "A zsoltárok imádságának sokféle kifejezése egyszerre ölt formát a Templom liturgiájában és az ember szívében. Minden zsoltár -- akár himnusz, akár szorongatott helyzet imádságahálaadásegyéni vagy közösségi könyörgéskirály- vagy zarándokénekbölcsességi elmélkedés -- mindig tükre Isten nagy tetteinek, melyeket népe történelmében és a zsoltáros által tapasztalt emberi helyzetekben vitt végbe. A zsoltár tükrözheti egy régi esemény képét, de annyira józan, hogy őszintén imádkozhatja minden idők minden rendű és rangú embere." (KEK 2588)

Zsoltárok gyűjteménye: "Dávidtól kezdve a Messiás eljöveteléig a szent könyvekben mindenütt találhatók imaszövegek, melyek az önmagukért és másokért mondott imádság elmélyüléséről tanúskodnak. [36] A zsoltárokat lassanként egy öt könyvre tagolt gyűjteménybe foglalták: a Zsoltárok ("Dicséretek") könyve az imádság kiemelkedőbb művei az Ószövetségben." (KEK 2585)

Zsoltárok jelentése: "A nagy ünnepek alkalmával Jeruzsálemben és minden szombaton a zsinagógákban a zsoltárok táplálják és kifejezik Isten népének mint gyülekezetnek az imádságát. Ez az imádság egyszerre személyes és közösségi: azoké, akik imádkozzák, és minden emberé; a szent Földről és a diaszpóra közösségeiből száll az ég felé, de az egész teremtést átöleli; megemlékezik a múlt szabadító eseményeiről és kitárul a történelem végéig; megemlékezik Isten már beteljesedett ígéreteiről és várja a Messiást, aki az ígéreteket véglegesen be fogja teljesíteni. A zsoltárok -- melyeket Krisztus imádkozott, s melyek Benne beteljesedtek -- Egyháza imádságának maradandóan lényeges részei. [37] (KEK 2586)

A Zsoltároskönyv az a könyv, amelyben Isten igéje az ember imádságává lesz. Az ószövetségi Szentírás többi könyveiben előfordul, hogy "a szavak (Istentől az emberek javára végbevitt) tetteket hirdetnek, és megvilágítják a bennük rejlő misztériumot. [38] A Zsoltároskönyvben a zsoltáros szavai Isten üdvözítő műveit fejezik ki úgy, hogy azokat Neki énekli el. Ugyanaz a Lélek indítja Isten művét és az ember válaszát. Krisztus mindkettőt összeköti. Őbenne a zsoltárok szüntelenül tanítanak bennünket imádkozni." (KEK 2587)


Zsoltárok tanítják a hitet és reményt: "A Szentlélek, aki megtanít arra, hogy a liturgiát Krisztus visszatérésének várásában végezzük, arra nevel, hogy a reményben imádkozzunk. És viszont, az Egyház imája és a személyes imádság táplálja reményünket. Egész különlegesen a zsoltárok tanítanak a maguk konkrét és változatos nyelvén arra, hogy Istenbe vessük reményünket: "Várva vártam az Urat, és reám figyelmezett" (Zsolt 40,2). "Töltsön el benneteket a reménység Istene teljes örömmel és békével a hitben, hogy a Szentlélek erejével bővelkedjetek a reményben" (Róm 15,13)." (KEK 2657)



"Dicsérjétek az Urat szentélyében, dicsérjétek égi erődítményében! Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságának teljességéért! Dicsérjétek trombitaszóval, dicsérjétek citerával és hárfával! Dicsérjétek dobbal és tánccal, dicsérjétek fuvolával és gitárral! Dicsérjétek zengő cimbalommal, dicsérjétek búgó cimbalom hangjával! Minden élő dicsérje az Urat! Alleluja!" (Zsolt 150, 1-5)