Oldalak

2019. október 30., szerda

Mécsestartó gipszből Mindenszentek alkalmából

November elsején emlékezünk meg az összes igaz emberről, akik már Istenhez érkeztek, a szentekről, a vértanúkról és a hitvallókról. 
Mindenszentek alkalmából a gyerekekkel a kézműves foglalkozáson mécsestartókat fogunk készíteni gipszből. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.
Gipsz mécsestartó Mindenszentekre
Mécsestartó gipszből Mindenszentek alkalmából

Kiből lehet szent? Bárkiből. Mindannyian meg vagyunk hívva az életszentségre. Nemcsak a felszentelt emberek, hanem a "hétköznapi" keresztény ember útja is az életszentség kellene, hogy legyen.
A szentek közül sokan gyarló emberi életet éltek eleinte, mielőtt Jézus Krisztus mellett döntöttek. Egy dolog közös volt bennük: úgy akartak élni, hogy Isten legyen az életük középpontjában, átadták az irányítást az Ő kezébe. Fontos volt nekik az, hogy Isten határozza meg minden lépésüket, döntésüket, tettüket, gondolatukat. Hagyták, hogy átragyogja életüket a gondviselő Isten szeretete, jósága, engedték, hogy Isten őrajtuk keresztül működhessen. 


Alapanyagok:
  • Gipsz kiöntő forma
  • Modellgipsz
  • Egy mécsestartóhoz kb. 1 dl csapvíz
  • Műanyag pohár és kanál, amivel összekeverjük a gipszet a vízzel
  • Reszelő, a sorják eltávolítására
  • A díszítéshez akrilfesték 

Elkészítés lépései:

A masszát jól keverd el, amíg csomómentes nem lesz; a vízhez adagolj annyi gipszet, amíg tejföl állagot nem érsz el, ezután öntsd bele a formába. Érdemes teletölteni a formát, hogy a minta az oldalakon is jól kivehető legyen. Hogy ne legyen buborékos a gyertyatartó, kicsit ütögesd meg az oldalait, hogy levegő ne maradjon benne. A szilárdulási idő kb. 30-40 perc, de a teljes száradás 1-2 nap. Miután (30-40 perc elteltével) kivetted a díszt a formából, reszelővel távolítsd el a sorjákat (ha van a széleken).
A száradási idő elteltével kezdődhet a kedvenc részem: a gipsz festése. Én ehhez akrilfestéket használtam, mert intenzív színhatást eredményez, de vízfestékkel vagy temperával is dolgozhatsz.

Gipsz kiöntő forma a mécsestartóhoz
A sorjákat reszeljük le, majd hagyjuk kiszáradni a gipszet

A száradási idő után jön a legjobb rész, a gipsz kifestése :)


Ha elkészültetek a gyertyatartókkal, gyújtsatok meg benne egy mécsest és emlékezzetek meg azokról a szeretteitekről akik már Istenhez érkeztek, és imádkozzatok közösen értük. 🙏💜