Oldalak

2020. szeptember 18., péntek

Igekártyák quilling technikával

Nagyon megkedveltem a quilling technikát, mert könnyen elsajátítható és néhány alapmotívum ismeretével már egészen magával ragadó képeket lehet alkotni. A blogomon többször említettem, hogy nagyon szeretem az igekártyákat, mert szerintem egy remek és nem "tolakodó" evangelizációs eszköz, ezért a quilling verziót sem hagyhattam ki.


 

Igekártyák quilling technikával

 

Érdekesség a quilling technikáról, hogy a reneszánsz idején francia és olasz apácák és szerzetesek díszítettek könyvborítókat papírcsík technikával.

Az apácák a könyvek aranyozott széleit használták az alakzatok kialakításához. A drága, középkori papír minden milliméterét szerették volna felhasználni, ezért a könyvkötés során, a formára vágáskor leeső csíkokat összegyűjtötték. Apróbb és nagyobb tárgyakat, kegytárgytartó dobozokat, bútorokat díszítettek a sodort papírformákkal, amelyekhez szálanként, növényi festékkel színezték a papírcsíkokat. Olyan ügyesen használták fel a megsérült könyvek aranyozott szegélyét is, hogy munkájukat alig lehetett megkülönböztetni az ékszerkészítő mesterek arany és ezüst alkotásaitól.

A quilling technika a 19. században Európa-szerte is ismertté vált, majd elterjedt Amerikában is.

Európában a korabeli divatlapok különféle motívumokat jelentettek meg, az ifjú hölgyek lelkesen gyakorolták az apró díszek elkészítését. A quilling technika iránti érdeklődés a 19. század végére jelentősen csökkent, a 20. századra szinte feledésbe merült, majd az 1950-es években, Amerikában kezdett fellendülni.

A 20. század végére elterjedt Indiában is, a 21. század első éveiben elsősorban az angolszász területeken keltek életre újra a papírcsíkok, de mára világszerte találunk lelkes alkotókat.

Igekártyák quilling technikával

Igekártyák quilling technikával

Elkészítés:

Csupán különböző színű, keskeny papírcsíkokra, ragasztóra és egy egyszerű eszközre, az úgynevezett quilling tollra van szükségünk a csíkok feltekeréséhez. Majd ezekből a feltekert alapokból különböző alap mintákat hozhatunk létre, amelyek sokféleképpen variálhatóak. Ezen kívül többféle eszköz létezik már, amelyek segítségével tökéletesíthetjük, még változatosabbá tehetjük alkotásainkat. Én az alábbi képen látható eszközöket használtam:

Alapanyagok a quillingezéshez


Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a www.papircsik.hu weboldalt, ahol információkat és rövid videókat találhattok a qulling technika elsajátításáról és a szükséges kellékekről, alapanyagokról.

Örömteli munkát kívánok Mindenkinek! 😊

 
Facebook: Kattints ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.