Oldalak

2020. szeptember 14., hétfő

Kereszt filcből - Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére

Szeptember 14-én van a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe. Plébániaközösségünk számára a mai ünnepet igen különlegessé teszi az, hogy templomunkban fogadhatjuk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát, a Missziós Keresztet.

A gyerekekkel ebből az alkalomból ezt a filcből készült keresztet készítettük el:

Kereszt filc anyagból - Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére

A kereszt Isten irántunk való legnagyobb szeretetének jelképe, általa részesedünk a megváltásban. Jézus Krisztus feltámadása után a reményt, a bűn és a halál feletti győzelmet hirdeti, ezért a kereszt a mi életünkben is az origóban helyezkedik el, úgy, ahogy a Szent Kereszt-ereklye a vízszintes és a függőleges szár találkozásánál a Missziós Kereszten.

Szent Kereszt felmagasztalása ünnepének eredete:

A Szent Keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. Konstantin császár templomot emeltetett a kereszt megtalálásának helyén Jeruzsálemben, a Golgotán, amelyet Szent Kereszt templomnak neveztek el. A bazilikát 335. szeptember 14-én szentelték fel. A Szent Keresztet felmutatták tiszteletadásra a népnek, ekkor történt először a Szent Kereszt első nyilvános ünneplése és felmagasztalása. Konstantin császár nagy pompával tervezte bevitetni a keresztet a templomba, de a császárné sugalmazására Jézus Krisztushoz hasonlóan vállára vette és úgy vitte a templomba Jézus keresztjét.

Alapanyagok:

  • Barna, sárga és fehér filc anyag
  • Fonal, amivel majd fel tudjuk akasztani a keresztet.
  • 1 darab arany színű flitter
  • Olló és ragasztópisztoly
Alapanyagok képekben

 
Kereszt filc anyagból - alapanyagok

A kereszthez a sablont szabadon  letöltheted:

Sablon



Közösen imádkoztunk a Missziós Keresztnél


Kézműveskedtünk :)


Kézműveskedünk :)


A Missziós Keresztről és alkotójáról, Ozsvári Csaba magyar Örökség-díjas ötvösművészről itt olvashatsz: Kattints ide!

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe A titok tanúi Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében (Grzegorz Górny, Janusz Rosikon) című könyvet.

(A filcből készült kereszt ötlet forrása: pinterest)