Oldalak

2020. szeptember 4., péntek

Kalkuttai Szent Teréz anya

Szeptember 4-én a világ egyik legismertebb és legkedveltebb szentjére Kalkuttai Szent Teréz anyára (Agnes Gonxha Bojaxhiut) emlékezünk. Teréz anya és nővérei a Föld legelhagyatottabb embereit karolták fel, azokat, akik senkinek sem kellettek.  

Plébános atya mesélt arról, hogy többször volt alkalma találkozni Teréz anyával. 😊                                                                                                                    

Kalkuttai Szent Teréz anyát ábrázoló papírfigura

„Jézus azt szeretné, hogy még egyszer mondjam el nektek, milyen nagy szeretettel van mindegyiktek iránt, sokkal nagyobbal, mint el tudjátok képzelni. Aggódom, hogy némelyek közületek még nem találkoztak valójában Jézussal – négyszemközt … Persze, tölthetünk időt a kápolnában, de tényleg felfogtátok a lélek szemével, hogy micsoda szeretettel néz Ő rátok? Megismerkedtetek igazán az élő Jézussal, nem könyvekből, hanem azáltal, hogy befogadjátok Őt szívetekbe? Hallottátok szeretetének szavait? Kérjétek ezt a kegyelmet: Ő lángoló vágyakozással várja, hogy megadhassa. Nemcsak szeret bennünket, hanem ennél többről van szó: emészti a vágyakozás utánatok. Hiányoztok neki, ha nem közeledtek Hozzá. Szomjazik rátok.” (Idézet Kalkuttai Szent Teréz anya szavai végrendeletéből)
 
 

Kalkuttai Szent Teréz anyáról: Az albán származású római katolikus apácára elöljárói az oktatói munkát bízták rá, földrajz tanárként dolgozott a kalkuttai Szent Mária Iskolában. Egy túlzsúfolt vonaton való utazás alkalmával fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy új szolgálatot vállaljon. XII. Pius pápától kért engedélyt arra, hogy elhagyja a zárdát és Kalkutta nyomornegyedeiben dolgozhasson. A szegények, nyomorban lévők segítője lett. Megnyitotta iskoláját, ahol gyógyíthatta is a betegeket.  

Szerzetesi közösséget alapított, a Szeretet Misszionáriusai rendet. A rendtagok élethivatása az, hogy Jézust szolgálják a szegényekben. A rend tagjai fehér, kék szegélyű szárit viseltek (és viselnek ma is). Teréz anya tevékenysége nem maradt követők nélkül, sok száz fiatal lépett be rendjébe. A nővérek Kalkuttában végezett munkája hamar ismertté vált világszerte és Szent II. János Pál pápa személyesen is felkereste a missziót indiai látogatása alkalmával.

Teréz anya 1979-ben Nobel-békedíjat kapott.

1997. szeptember 5-én halt meg és 2016. szeptember 4-én avatta szentté Rómában Ferenc pápa.

"Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte!" (Kalkuttai Szent Teréz anya)