Oldalak

2021. július 26., hétfő

Állatkerti túra - bibliai állatok nyomában

A napközis táborunk egyik napján ellátogattunk a gyerkőcökkel az állatkertbe, bibliai állatok nyomában. Szuper napot töltöttünk együtt a szuper kis csapatunkkal. 😊

Állatkerti túra - bibliai állatok nyomában

Plébános atya megkért arra, hogy előre tervezzem meg a napot az állatkertben és készüljek fel bibliai állatokból.

A Fővárosi Állatkert honlapjáról nyomtattam egy térképet (https://zoobudapest.com/tervezz-velunk/allatkerti-terkep), aminek a segítségével előre meg tudtam tervezni a napunkat.


A bibliai állatokból való felkészüléshez óriási segítségemre volt Tokodi László Domonkos-rendi szerzetes atya, a mire tanítanak bennünket az állatok c. videósorozataA videók megtekintéséhez kattints ide!


Induláskor mindenkinek adtam egy Assisi Szent Ferenc, a teremtett világ védőszentje nyakláncot.

A "medált" kartonpapírra nyomtattam és egy fonalra fűztem fel. Ha a kis medálokat lefóliázzuk, akkor sokkal tartósabb lesz. Mivel előző este találtam csak ki az ötletet, erre már nem volt időm. 😊 A medálon a kép forrása: Kattints ide!



Assisi Szent Ferenc, a teremtett világ védőszentje nyaklánc


Az állatkertben az információs pultnál lehetett kérni térképeket. Minden gyerkőcnek szereztünk saját térképet, nagy volt az öröm! A napunkba belefért egy kis játszóterezés is ott, az állatkertben. 


A mérgesháznak és a makiknak volt a legnagyobb sikere. 😊





Megosztok Veletek néhány gondolatot (a teljesség igénye nélkül) az állatkerti túrához:

A gondolatokat Tokodi László Domonkos-rendi szerzetes atya a mire tanítanak bennünket az állatok c. videósorozata alapján írtam.


Teve:

Amikor a három király, a napkeleti bölcsek meglátogatták Betlehemben a kis Jézust tevén érkeztek. 

Tudjátok, mit tanulhatunk a tevétől?

Azt, hogy hogyan kell elraktározni a fontos dolgokat. A létfontosságú dolgokat. 

Amikor a teve oázisban van, van ennivalója, akkor hízik és hízik. De nem a hasa, hanem a púp a hátán. Zsírt raktároz el a púpjaiba és amikor kint van a sivatagban, ahol nincs ennivalója, ebből a zsírból vizet készít. 5-6 napig is kibírja étlen-szomjan. 

Fontos, hogy mi is raktározzunk! A legjobb raktározó hely a szívünk és az emlékezetünk! Amikor sok kegyelmet kapunk a Jóistentől, akkor ezeket raktározzuk el a szívünkbe, amikor szomorúak leszünk, vagy nehézség lesz az életünkben, akkor ezeket elő tudjuk venni. Ezekből tudunk energiát meríteni és tovább folytatni az utunk.


Pingvin:

A pingvinek nagyon különlegesen udvarolnak egymásnak. Amikor egy fiú pingvin kiszemel magának egy lány pingvint, visz neki ajándékot! Egy követ, ezt a kövecskét sokáig kell keresgélnie a Déli sarkon, mert ott ritkán vannak kövek. Mindent jég borít. Nagy kincs ez a kő!

Amikor odaviszi a lány pingvinnek ezt a gondosan kiválasztott kövecskét, kiderül, hogy a lány pingvinnek tetszik-e. Amikor a lány azt mondja, hogy igen, akkor egybekelnek és életük végéig együtt élnek. A pingvinek szerelme ajándékozással kezdődik.

Jóisten végtelenül szeret minket! Tudjátok, hogy mivel akar minket megajándékozni? Nekünk adta az ő Szent Fiát, Jézust, nekünk adta ajándékba. Fogadjuk el ezt az ajándékot és legyünk nagyon hálásak érte.

Szamár:

Mit tanulhatunk a szamártól? 

Két dolgot is: 

Első a szamárfüllel kapcsolatos, hogy miért is olyan nagy a szamár füle: a vad szamaraknak, amikor el kellett menekülni a ragadozók elől, meg kellett hallaniuk a ragadozókat messziről, hogy legyen idő elmenekülni. A nagy füllel tudják hűteni magukat a nagy melegben, nagyobb hőt tud leadni.

Második dolog: a szamár teherbírása. (Mk 11,2-2, 7). Jézust egy szamár vitte be Jeruzsálembe, ahol életét adta értünk. És ahol fel is támadt. 

Mit tanulhatunk a szamártól? Halljuk meg már messziről, hogy valaki közeledik felénk, akinek szüksége van ránk, akinek a terheit átvehetjük. Segítsünk nekik! Megvigasztalod, ha szomorú, meghallgatod őt figyelmesen, stb…


Oroszlán:

Mit tanulhatunk tőlük? Bátorságot! 

Szent János apostol a Jelenések könyvében a trónon ülőt látja. A trónon ülő jobb kezében lát egy teleírt könyvet, amely 7 pecséttel volt lepecsételve. Ekkor egy angyal megkérdezi, hogy ki méltó arra, hogy felnyissa a könyvet és feltörje pecsétjeit. Senki sem volt rá méltó! Ekkor Szent János apostol sírva fakadt, egy vén ezt mondta neki: (Jel 5,5) Ne félj, győzött az oroszlán, Júda oroszlánja. ő felbontja a könyv pecsétjét. Ki volt ez az oroszlán? JÉZUS a győztes oroszlán! Az a feladatunk, hogy Jézushoz hasonlítsunk, az oroszlánhoz hasonlítsunk. Legyetek bátrak! Legyetek bátrak Jézust szeretni!


Krokodil:

A Bibliában, Jób könyvében írnak krokodilról is (Jób 41,7-9). Ott leviatánnak hívják a krokodilt. Az ókori ember veszélyesnek tartotta a krokodilt, mert erős páncélja volt, ellenálló volt minden fegyverrel szemben, még a karddal szemben is. Azt mondták, hogy éles cserepek vannak rajta. 

Legyen nekünk is ilyen erős páncélunk! (Efez 6, 13-17) Mi a mi páncélunk? Szent Pál azt mondja: Vegyétek fel Isten fegyverzetét! Mi Isten fegyverzete? Igazságosság, béke, hit, hiszünk Jézusban, hisszük, hogy Ő megváltott minket, az Isten igéje (a biblia, a szentírás)

Sas:

Iz 40,30-36 – De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el.”

A sasok úgy repülnek, hogy kitárja a szárnyait, ráfekszenek a légáramlatra. Hagyják, hogy a légáramlat felemelje őket. Egyre magasabbra emelkednek. Végül a felhők fölé is fel tudnak jutni. 

Nekünk azt kell megtanulnunk, hogy dőljünk hátra egy picit és hagyjuk, hogy a Jóisten cselekedjen bennünk. Hagyjuk, hogy vezessen minket, hogy rábízzuk magunkat.


Strucc:

A struccok nem tudnak repülni, azért, mert pici a szárnyuk. Éppen ezért, lehet, hogy kicsit irigykedve nézik a repkedő madarakat. Őket a Jóisten másmilyennek alkotta. Hosszú, erős lábuk van, gyorsan tudnak futni. 60 km/h sebességgel is akár. Azt gondolhatnánk, hogy felesleges a szárnyuk. De nem! Ezzel segítik az irányítást, amikor pld. kanyarodnak. Ha nem lenne szárnya, felborulna. 

(Jób 39,18) 

Ha van olyan tulajdonságod, ami nem tetszik neked, fogadd el. Isten nem alkotott beléd felesleges dolgokat, mindenre szükséged lesz, amit beléd teremtett az üdvösségünkhöz. (a bűnt kivéve). Fogadd el önmagad, fuss és érj célba!


Elefánt:

A legnagyobb szárazföldi emlős, akinek persze a legnagyobb ormánya is van. 

Az elefánt ormánya nagyon érzékeny, az emberek orránál sokkal érzékenyebb, sőt a kutyáénál is! Mindenféle szagot meg tud különböztetni. Ez azért is fontos neki, hogy megérezze az ellenségét, pld. azokat az afrikai törzseket, akik le akarják vadászni őt. 

Nem mindegy, hogy milyen a mi orrunk, fontos, hogy nekünk is jó szaglásunk legyen. Amilyen Jézusnak volt! Jézus segít abban, hogy megérezzük az élet illatát, az örökélet felé vezető utat.