Oldalak

2021. július 26., hétfő

Jézus, a Jó Pásztor – pompon bárány

A napközis hittantábor egyik napján ellátogattunk az állatkertbe, a bibliai állatok nyomába. Ezért arra gondoltam, hogy a másnapi kézműves foglalkozásunk egyik témája egy állat legyen. A Bibliában a legtöbbet emlegetett állat a bárány, ezért a gyerekekkel báránykát készítettünk, pomponból; nagy volt az öröm! 😊

Pompon bárány

Jézus, a Jó Pásztor megvédi, ismeri és szereti minden egyes juhát.

Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is ide kell vezetnem. Hallgatni fognak szavamra, s egy nyáj lesz és egy pásztor. Azért szeret az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd újra visszavegyem. Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam az Atyától.” (Jn10,11-18)

Jézus mindig megvéd minket

Jézus, az igazi pásztor mindig megvéd bennünket és megment sok nehéz helyzetben szavai világossága és jelenléte ereje révén, amelyet mindig, minden nap megtapasztalhatunk, ha hallgatni akarjuk Őt.

Jézus úgy ismer bennünket, mint senki más

Mindegyikünk mondhatja: Jézus ismer engem!

Az Úr Jézus egyenként ismer bennünket, nem vagyunk névtelenek számára, ismeri nevünket! Jézus számára egyedi személyek vagyunk, mindenki a saját történetével, mindenki a saját értékével, úgy is mint teremtmény és úgy is, mint akiket Krisztus megváltott. 

Jézus ismeri érdemeinket és hibáinkat, és mindig készen áll, hogy gondunkat viselje, hogy meggyógyítsa tévedéseink sebeit kegyelmének bőségével.

Az Atya akarata, hogy senki el ne vesszen

Juhai, vagyis mindnyájunk iránti szeretete készteti a kereszthalálra, mert az az Atya akarata, hogy senki ne vesszen el. Krisztus szeretete nem személyválogató, mindenkit magához ölel.

Hallgatni fognak szavamra: egy nyáj lesz és egy pásztor” (Jn 10,16). Ezek a szavak tanúsítják egyetemes aggodalmát: Jézus, aki mindenki Pásztora, azt akarja, hogy mindenki részesülhessen az Atya szeretetében és találkozzon Istennel.

Jézus mindenkiét feláldozta életét

Az Atya mindenkit Jézusra, a Jó Pásztorra bíz, aki életét adta mindenkinek.

Szűz Mária segítségével működjünk együtt a Jó Pásztor küldetésében

Mária segítsen bennünket, hogy mi, elsőként befogadjuk és kövessük a Jó Pásztort, örömmel együttműködve küldetésében. (Ferenc pápa) 

FORRÁS: Kattints ide!

23 (22). Zsoltár. A Jó Pásztor:

Az Úr az én pásztorom, nem szenvedek hiányt, zöldellő réteken legeltet. A nyugalom vizéhez terel és felüdíti lelkemet. Az igaz úton vezérel, nevéhez híven. Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz te velem vagy. Botod, pásztorbotod biztonságot ad. Számomra asztalt terítettél, ellenségeimnek szeme láttára. Fejemet megkented olajjal, s a poharam színültig töltötted. Kegyelmed és jóságod vezet életemnek minden napján, s az Úr házában lakhatom örök időkön át.

Jó Pásztor ünnepe: A katolikus egyház minden évben húsvét negyedik vasárnapján üli a Jó Pásztor ünnepet, amikor a papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk.


Alapanyagok:

  • Fehér színű kötőfonal a pompon elkészítéséhez
  • Fekete vagy szürke színű gumilap a bárányka fejéhez
  • Két dara öntapadós szem
  • Négy darab fekete kis pompon a bárány lábaihoz (hobby boltban szereztem be)
  • Olló
  • Ragasztópisztoly (a fej, a lábak és a bárányka "hajának" a pomponhoz való rögzítéséhez)
  • Egy kis darab erősebb kartonpapír a pomponkészítő elkészítéséhez

Alapanyagok képekben


Pomponkészítő és pompon készítése:

  1. A pomponkészítőhöz kartonból vágjunk ki egy hosszúkás téglalap alakot. A fonal végét kössük rá lazán. 



  2. Mielőtt elkezdjük áttekerni a fonalat a pomponkészítőnkön, annak az egyik oldalához, vízszintesen, középen illesszünk egy fonaldarabot.

  3. A fonalat kezdjük el áttekerni a sablonon. Az áttekerések ne legyenek se túl szorosak, se túl lazák. 



  4. Miután feltekertük a fonalat, óvatosan kezdjük el a széleit egy ollóval szétvágni. Közben folyamatosan fogjuk középen a fonalat ujjainkkal, hogy szét ne essen.

  5. Ha minden szálat elvágtunk, a korábban befűzött fonaldarabbal, óvatosan, de szorosan kössük át a közepét a feltekert fonalnak.

  6. Ha valahol nem szabályos a pompon, ollóval igazítsunk rajta. A fonaldarabot, amivel átkötöttük, a felesleges részét vágjuk le.